Decembrie nu înseamnă doar sărbători

Suntem în sezonul sărbătorilor și asta e partea mea preferată din iarnă. Nerăbdarea venirii Crăciunului, ce mă apucă încă din noiembrie, face ca iarna să fie mult mai suportabilă și mai dezirabilă.

Parcă totul este mai frumos, nu? Afară e frig, iar tu intri în casa ta călduroasă. Intri și te îmbie un parfum cunoscut, cel al persoanei dragi. Cu pași leneși te apropii de canapea și te lași cuprins de  relaxare. Ochii își găsesc odihna în întunericul camerei, iar luminițele bradului luminează plăcut. Miroase a scorțișoară și a portocale. A ceai și a turtă dulce.

Trebuie să recunoaști că deși e o lună aglomerată și plină de haos, decembrie e cea mai faină lună. Alergi în timpul zilei, te chinui să termini toate task-urile la timp la serviciu, iar când iei o scurtă pauză de respiro, faci lista de cadouri, dai comenzi online, faci planurile pentru sărbători, mergi la cumpărături, te vezi cu toți prietenii, îți faci timp să te vezi și cu cei veniți acasă de sărbători, îți faci programările la salon, nu uiți să mergi cu mașina la spălat, să iei de la curățat covoarele și lista poate continua.

Însă odată ajuns acasă, tot haosul și toată oboseala dispare. Este sanctuarul tău.

***

După ce se încheie vara, aștept atât de mult decembrie! Am un suflet de copil și-mi pierd răbdarea numărând zilele până în decembrie. Aștept să decorez casa, aștept să stau mai mult cu familia și cu prietenii, să mă revăd cu cei pe care îi văd atât de rar, aștept zilele libere, aștept să ningă, aștept să vină moșul.

Decembrie ne facem să uităm puțin de griji, de stres și să fim mai optimiști. Uneori mai buni. Mai darnici. Să vedem cât suntem de binecuvântați. Stăm seara cu ai noștri, ne uităm în jur… și dacă am privi măcar o secundă în jurul nostru… am aprecia mai mult ce avem. Sănătatea noastră și a lor. Părinții. Cel/cea iubit/-ă. Căminul. Faptul că suntem uniți și reuniți în jurul unui brad. Posibilitatea de a ne face cadouri.

Nu ne trebuie mult să fim fericiți și mulțumitori. Lucrurile simple, poate banale, sunt cele care ne fac să vedem ce viață faină avem. Nu mașinile de lux, nu casele mari, nu banii din cont. Să privim la noi. La noi, dar la noi lângă ai noștri. La noi, dar acum, în prezent. La noi cum suntem, nu la cum am putea fi, ce am putea avea.

Decembrie are efectul ăsta asupra noastră. Asupra mea. Îmi aduc aminte de mine copil, retrăiesc fiecare amintire din iernile de acasă sau de la bunici, de omul de zăpadă făcut de tata, de cum mă plimba dragul de el tot cartierul cu sania, de mama care mă aștepta cu haine uscate și mâncarea pe masă, de bunicii care veneau de sărbători la noi, de acel moș Crăciun misterios care aducea cadouri. Îmi aduc aminte cu drag de acele clipe și le retrăiesc în serile de decembrie, stând cuminte pe fotoliu, ascultând colinde, cu o cană de ceai în mână, urmărind jocul de luminițe ale bradului.

Decembrie nu înseamnă doar sărbători. Ci acasă. Familie. Cei dragi. Bucurie. Recunoștință.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.